Realno najbolja ikada hrana od nastanka sveta, njeno veličanstvo kolenica , ipak nije jedinstvena u svom obliku i izgledu kada se stavi na tanjir. Postoje varijacije u načinu spremanja i služenja kolenice. Kakva god da je poslužena u svakoj formi je impozantna. Opis kvaliteta raznih pojava mogao bi se opisati na skali od dobre (najmanje dobra), preko dosta dobre, izuzetno dobre, odlične, baš odlične, vrh vrhova ... pa sve do onog najuzvišenijeg nivoa hedonizma za koji reči ne postoje.
"Pa koje su to sve varijacije?", pitali bi se ne-strucnjači ili neki tamo samoproklamovani kvazi "strucnjači".
Prvo, koleno se može srpemiti od raznih vrsta mesa, teorijski svaka životinja koja ima koleno i mesa na kolenu, mogla bi donirati svoje koleno za svrhe gurmanskog uživanja sladokusaca. Ali praksa je ipak malo drugačija od teorije. Najširu primenu imaju svinjke kolenice, najpraktičnije su i najzahvalnije za pripremu, logično da je generalno obimno korišćenje ove domaće životinje na prostorima gde se koleno najviše konzumira uzrok tome sto je najveći procenat kolenica upravo svinjskog porekla. Vrlo malo iza svinjskih kolenica zaostaju juneće (teleće kolenice) ali opet u manjem procentu zastupljene. Nije nezastupljena ni jagnjeća kolenica. Postoje razne kretaivne recepture da se pripremaju i srneća kolenica i konjska kolenica i razne druge ali to se poprilično retko sreće u običnom životu.
Što se načina pripreme i služenja tiče postoje razne varijacije na temu jer je ljudima u prirodi da savršenstvo probaju uciniti jos savršenijim. Najstandardniji način je kuvana kolenica sa kuvanim krompirom i renom. Ovo je možda najjednostavnija varijanta ali ima svoju golemu vrlinu, naime svaka kuvana kolenica ima kožuru mekanu koja se jednostavno topi u ustima. SAVETI LEKARA I NUTRICIONISTA NISU U OVOM MOMENTU DOBRODOŠL!!! Kod zapečenih kolenica koža je čvrsta i hrskava, za one koje preferiraju takav način ovo bi bio pravi izbor. Najčešće se prave kombinacije kuvane i pečene, čak i delom grilovane i kuvane, može biti kuvana u običnoj vodi, u začinjenoj (supin fond), čak se može videti da se kolenica kuva i u pivu. Proces pečenja kolena se obavlja u rerni ali neretko kuvari umesto rerne koriste gril ili vrelu plotnu.
Takodje postoje razne kombinacije serviranja kolenice. Može biti onako prava original sa koskom, može biti raskošćena, negde je čak očišćenja i od kožure. Postoje mesta koje vole da meso od kolenice ubace u lepinju ili testo i tako se dobije kolenica u testu, za one koji to vole, PRIJATNO!
Prilozi koji idu uz kolenicu takodje variraju. Kuvan, pečen , pržen, krompir je standardno dobra varijanta. Zimi je izuzetno popularan podvarak, Zimi su kolenica i podvarak kao petak i subota takoreći nerazdvojni. Može se jesti i sa bilo kojim kuvanim jelom npr pasulj čorbast, pasulj prebranac, grašak itd itd. U nekim restoranima preko kolenice preliju predivne soseve pa onda prilozi i nisu potrebni. Kolenica u saftu, kolenica sa sosom od pečuraka, kolenica u kajmaku, kolenica u sosu od tamnog piva, kolenica u sosu od vina, kolenica u ljutom sosu, kolenica u sosu specilalitet kuće ... ovakvi izrazi obasipaju menije dobrih kafana, restorana, picerija i ostalih "žderaona".
Za kraj bi se samo mogao dodati savet stručnjaka:
"Ako u ugostiteljskom objektu naidjete na veliki izbor kolenica na meniju i niste sigurni koju tačno odaberati, preporučuje se da zatvorite oči i slučajnim izborom odaberite vašu nagradu, sudbina vas u ovom slučaju nikada neće razočarati."
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.